Zorg voor elkaar
Ook in tijden van crisis #coronavirus
18 maart, 2020 door
Zorg voor elkaar
Eezee (BeOpen-IT), Gunther Clauwaert

Voor bedrijven actief in het implementeren van ICT-oplossingen is telewerken meestal al redelijk ingeburgerd. Echter is dit niet zo evident voor alle beroepen.

Zo hadden we onlangs glasbreuk en was de vervanging gepland op maandag jongstleden. Je kan je alvast inbeelden dat het niet evident was voor de glazenmaker, met de overvloed aan informatie m.b.t. het coronavirus, en hij zich terecht zorgen maakte. Zijn eerste vraag was dan ook of er in onze woning mensen ziek waren?

Maar wat antwoord je daarop? Je kan nl. drager zijn van het coronavirus zonder het te beseffen. Ik antwoordde dat we maar best geen handen schudden en afstand houden.

Nu regeringen en Nationale veiligheidsraden de bewegingsvrijheid extra beperken gaan mijn gedachten opnieuw naar de glazenmaker. Naast onze reparatie moest hij die maandag nog op 6 andere plaatsen ramen gaan herstellen of vervangen. Welke zekerheid heeft hij dat hij niet besmet raakt? En hoe overleeft hij als hij als kleine zelfstandige ondernemer over een langere periode geen interventies meer mag doen?

Voor sommigen zijn deze maatregelen dus heel drastisch en is het belangrijk solidair te zijn. Ga daarom niet hamsteren, de bevoorrading kan enkel blijven functioneren als we ons aankoopgedrag niet veranderen. Denk aan de glazenmaker die van s ’ochtends aan het werk is en zichzelf in gevaar brengt om onze ramen te herstellen. Wens hem na zijn dagtaak ook zijn boterham zodat hij zijn werk kan blijven uitvoeren.

Om alles wat in perspectief te plaatsen, en voor diegene die denken dat het wel goed komt en we niets moeten veranderen:

  • De wereldwijde Spaanse griep was een beruchte griep-pandemie uit de jaren 1918-1919 en eiste naar schatting 20 tot 100 miljoen levens (waarvan 282.165 in België), een aantal dat het totale dodental van de Eerste Wereldoorlog ruimschoots overtreft.

  • De Hongkonggriep was een extreme pandemie. Deze griepepidemie brak uit in 1968 in China en daarna in Hongkong en heeft naar schatting 700.000 slachtoffers geëist.

  • De Aziatische griep (ook "A-griep" genoemd) was een pandemie die in 1957 in Azië uitbrak en zich van daaruit verbreidde. De Aziatische griep kostte aan ongeveer 1 miljoen mensen het leven.

  • Het coronavirus is ondertussen vastgesteld bij 179.000 personen waarvan er 7.400 zijn overleden. Source

Dus als je kan telewerken doe dat, blijf thuis zodat we de verspreiding kunnen tegengaan.

Voor de kleine KMO’s zoals ramenmakers, schrijnwerkers, schilders, … denk eraan regelmatig uw handen te wassen, gebruik handschoenen (maar dat is meer en meer al het geval), en hou afstand.

Voor de cafés, bars, sauna’s, evenementen sector, … zit er niet veel anders op dan op rust te gaan, hoe hard dat ook is. En denk aan hen van zodra de situatie opnieuw onder controle is, geef hun vanaf dat moment een paar extra bezoekjes. 

Voor restaurants is er een oplossing als ze zich kunnen aanpassen om te schakelen naar afhaalmaaltijden. Dit kan door het opzetten van een webshop om op een vlotte en veilige manier de bestelling, betaling en levering ervan af te handelen.

Voor servicebedrijven en opleidingscentra is dit een opportuniteit om te investeren in digitale oplossingen. Door het opzetten van online tools zoals Chat en Live Support kunnen klanten steeds bij u terecht met hun vragen.

En geeft u als bedrijf opleidingen of seminaries investeer de tijd die u nu heeft in het opzetten van een digitaal eLearning platform. Uw klanten zullen er u dankbaar voor zijn, u laat ze zien dat u er ook in tijden van crisis voor hen bent.

Als ondernemers moeten we in tijden van crisis elkaar steunen. Daarom bieden we u gratis advies om samen na te denken hoe we ook u kunnen ondersteunen in deze moeilijke tijd.

Veel sterkte aan elke ondernemer en zorg voor elkaar.

Gunther Clauwaert

Managing Partner


Zorg voor elkaar
Eezee (BeOpen-IT), Gunther Clauwaert
18 maart, 2020
Deel deze post
Archief